Chili Lexikon

A Nagy Chili Lexikon

AJI AMARILLO CHILI – A NAPSárga PAPRIKA


Az Aji Amarillo chili 30 000-50 000 SHU értékkel rendelkezik!


Az „Amarillo” spanyol eredetű szó, jelentése sárga, az „Ají” pedig a chili szót jelenti Dél-Amerikában. Az Ají Amarillo-t Peru minden területén termesztik. Ez a legelterjedtebb és legnépszerűbb chili paprika az országban. Leírások szerint már az Inkák is termesztették ezt a fajtát.

Tán mondható, hogy ez a chili a Perui konyha egyik legfontosabb összetevője, mivel számos nemzeti étel hozzávalója. A Perui piacokon sokféle formában megtalálható, mind friss, szárított és konzerv formában. De készítenek belőle chili tésztát is!

Az Aji Amarillo chili krém számos recept hozzávalója, többek közt a csodálatos Aji Amarilo szósznak is, amely egy nemzeti kedvenc.

MILYEN CHILI AZ AJI AMARILLO?

Az Aji Amarillo paprika kb. 10-13 cm hosszúra nő és mint a neve is sugallja mélysárga-színű. A héja sima, bár kissé hullámos.

MILYEN ÍZŰ AZ AJI AMARILLO CHILI?

Hasonlít a többi Aji fajtára. Kissé bogyós-gyümölcs aromájú. Erősség tekintetében közepesnek mondható. Fűszerként is nagyszerű.

Az aromám meglehetősen élénknek. Nagyszerű szósz készítéséhez, salátákba, de szárításra és őrlemény készítéséhez is jól használható.

Ez a chili elengedhetetlen a Perui ételekhez.

MENNYIRE ERŐS AZ AJI AMARILLO?

A Scoville skálán az Aji Amarillo 30 000-50 000 egységgel büszkélkedhet. Ez olyan erősséget takar mint pl. a Serrano chili.

Ha a Jalapeno chilivel hasonlítjuk össze, körülbelül 10-szer annyira erős.

További információkat itt találsz az Aji Chili fajtáról.

AJI CHILI VÁLTOZATOK

Számos Aji chili változat létezik, ezeken a linkeken részleteket találsz a különböző fajtákról.

AJI CHILI RECEPTEK

Beszerezhetőség:

KÓSTOLTAD VAGY TERMESZTETTED MÁR?

Ha Te is kóstoltad vagy termesztetted már ezt a chilit, kérlek írd meg tapasztalataid az alábbi hozzászólásnál! Köszönöm!

Forrás: chilipeppermadness


2 thoughts on “AJI AMARILLO CHILI – A NAPSárga PAPRIKA

  1. Az Aji Amarillo paprikát szó szerint „sárga chili paprikának” hívják, és Peruban előszeretettel termesztik. A paprikák vastag héjúak, körülbelül 15 cm hosszú és 2 cm széles. Nem túl erős, fantasztikus gyümölcsízzel, amely a mangóra emlékeztet. Meg kell kóstolnia, hogy elhiggye. Nagyszerű pasztát lehet bekőle készíteni, de fantasztikus az édes curry-ben is. Az Aji Armarillo is nagyon egyszerűen termeszthető, és sok-sok chili paprikát hoz a hosszú növekedési időszakában.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük