Chili Lexikon

A Nagy Chili Lexikon

AJI DULCE CHILI PAPRIKA


Az Aji Dulce egy élénk színű és édes ízű chili paprika mely enyhén csípős. A Karib-térségekben, különösen Puerto Ricoban, Kubában és a Dominikai Köztársaságban nagyon népszerű.

Az Aji Dulce chili (Capsicum Chinense) 0-1.000 SHU értékkel rendelkezik!

Számos Aji paprika létezik, amelyek nagy részt a dél-amerikai és a karibi térségekből származnak. A fajtától függően nagyon enyhék és kissé erősek lehetnek, többségük csodálatos gyümölcsös aromával rendelkezik. Könnyen termeszthetők és bőséges hozamúak.

Az Aji Dulce paprikát a Capsicum chinense osztályba tartozik. Puerto Rico-ban az Ají dulce paprika, Ajicito vagy Ajíes néven is ismert; Ají Gustoso vagy Ají Cachucha a Domincani Köztársaságban; Ají Cachucha Kubában. A név fordítása: „édes” (dulce) „paprika” (aji).

MEGJELENÉSE

Az Aji Dulce chili apró méretű és élénk színű, amely nagyon hasonlít a Habanero paprikára, de a hihetetlen Habanero erősség nélkül. Az érés során előbb zöld, majd élénk sárga, narancssárga, de többnyire élénkvörös színű. A héja kissé ráncos és fénylő. Átlagosan 2–7 cm átmérőjű és 2–10 cm hosszú.

ERŐS AZ AJI DULCE CHILI?

Ez a paprika inkább íze miatt kedvelt mintsem ereje miatt. SHU értéke a 0 és 1.000 között mozog. Ha össze akarjuk hasonlítani a legerősebb Aji Dulce chilit, például egy átlagos Jalapeno paprikával, aminek az SHU értéke 5.000, láthatjuk, hogy így is ötször enyhébb.

TERMESZTÉS

Ez a chili fajta szereti a napos helyet és nagyon termékeny. Egyetlen növény több tucat paprikát hozhat egy szezon alatt.

Hasonló bánásmódot kíván mint a Capsicum Annuum fajták. Nem igényel különleges kezelést. A növények jellemzően 40-60 cm-re nőnek és a legtöbb éghajlaton termeszthetők, bár jobban kedveli a melegebb éghajlatot.

AJI CHILI VÁLTOZATOK

Számos Aji chili változat létezik, ezeken a linkeken részleteket találsz a különböző fajtákról.

BESZEREZHETŐSÉG

KÓSTOLTAD VAGY TERMESZTETTED MÁR?

Ha Te is kóstoltad vagy termesztetted már ezt a chilit, kérlek írd meg tapasztalataid az alábbi hozzászólásnál! Köszönöm!

Forrás: chilipeppermadness


One thought on “AJI DULCE CHILI PAPRIKA

  1. Az Aji Cachucha, más néven Aji Dulce, Puerto Ricoban és Kubában is jól ismert chili fajta. Ez az édes ízű, fűszeres chili nagyon aromás, és olyan íze van, mint egy habaneronak, gyakorlatilag egyáltalán nem erős. Bármikor szüretelhető és nagyszerű savanyúságot vagy szendvicset leet belőle készíteni. Kicsit nehéz beszerezni ezt a fajtát, de megéri!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük