Chili Lexikon

A Nagy Chili Lexikon

PIQUILLO PAPRIKA


Édes, tölteni és grillezni való paprika

500-1.000 SHU közötti értékkel rendelkezik.

A chili paprikáról gyakran ismert a csípősség, a fűszeres, szájban lévő bizsergés, amely minden harapás után megmarad. Ez az erősség azonban paprikánként változik, és néhány chili paprikában szinte nincs csípősség.

Példa erre: a piquillo paprika.

A piquillo paprika gyakorlatilag nulla erősséget nyújt, mégis édes és kellemes íz jellemzi. A piquillo paprika felhasználható sok fajta ételben. A paprika neve a kis csőr spanyol szavából származik, mivel Észak-Spanyolországban termesztik őket.

A paprika körülbelül 5-8 cm hosszú és élénkpirossá érik. A növények akár 80 cm magasra is nőnek.

MILYEN A PIQUILLO PAPRIKA?

A Piquillo paprikánál 500-1000 SHU-t mrnek a Scoville skálán. Ereje szinte észlelhetetlen. Alapvetően édes paprika.

Ha össze akarjuk hasonlítani pl. egy hagyományos Jalapeno paprikával, amelynek ereje kb. 8.000 SHU. Láthatjuk, hogy a legerősebb Piquillo paprika legalább 8-szor enyhébb.

PIQUILLO ÍZE

A piquillo paprika zamatos édes, nagyon enyhe. A vastag paprika húsa, édes ropogtatást nyújt, amikor nyersen fogyasztják. Ezeket gyakran a betakarítás után hamarosan füstölik és olajba vagy a savanyúságként teszik el.

Főzésre is alkalmas. ha süti jobban kiadja az ízét és az aromáját.

FŐZÉS ÉS FELHASZNÁLÁS

A pikquillót több módon is felhasználták, pl: pácolták, töltötték, grillezték vagy sülték. Méretük és ízük miatt különösen csodálatosak töltött paprika készítéséhez, valamint levesekhez és mártásokhoz. Rövid ideig tárolhatók olívaolajban, és a legjobb, ha sütik.

BESZEREZHETŐSÉG

KÓSTOLTAD VAGY TERMESZTETTED MÁR?

Ha Te is kóstoltad vagy termesztetted már ezt a chilit, kérlek írd meg tapasztalataid az alábbi hozzászólásnál! Köszönöm!

Forrás: chilipeppermadness


Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük